Din nou servere ANAF nefunctionale – cu cateva zile inainte de scadenta declaratiilor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

26 februarie este termenul de depunere al declaratiilor aferente lunii ianuarie 2024.

Pe langa faptul ca la numarul obligatiilor declarative s-au adaugat unele noi, precum declararea impozitului pe veniturile din chirii, in plin proces de depunere a declaratiilor, societatile au putut constata ca in ultimele zile serverele ANAF au fost mai mult in mentenanta decat operationale.

Nu a fost posibila de cele mai multe ori accesarea SPV pentru obtinerea de informatii si mai mult a fost aproape imposibila descarcarea recipiselor pentru declaratiile depuse.

Aceasta ingreuneaza extrem de mult munca contabililor, intr-o perioada aglomerata in care se lucreaza la situatiile financiare anuale, la declararea impozitului pe veniturile retinute la sursa in 2023 (D205/D207), la declaratii unice, samd.

Se pare ca sistemele informatice ale ANAF nu sunt pregatite sa faca fata cerintelor de raportare ale contribuabiilor, dar cu toate acestea, s-au inasprit sanctiunile in cazul nedepunerii declaratiilor fiscale.

Mai precis, legea nr. 296 /2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung prevede la articolul LVIII că, prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, şi ale Legii nr. 203/ 2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, contravenienţii sancţionaţi în baza Legii contabilităţii nr. 82/ 1991, ale Legii nr. 70/ 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/ 1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, ale Legii nr. 207/ 2015 privind Codul de procedură fiscală, a Legii nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

Articole similare

Comentariul tau aici